Potrawy z naszych slajdowisk
Zapraszamy do wypróbowania dwóch kolejnych przepisów z naszych slajdowisk. Tym razem możecie przenieść się w dalekie rejony Turcji Wschodniej smakując pyszny sutlac — turecki budyń ryżowy oraz podziwiać wspaniałe krajobrazy Arizony i inne miejsca USA kosztując pikantne burrito.
Sultac — turecki budyń ryżowy
Powszechny, prosty deser podawany na dwa sposoby, można go zwyczajnie ugotować ale również zapiec. Obydwie wersje pycha! Kto nie jadł — musi spróbować.
Składniki: na 4 – 5 porcji
- 1 szklanka ryżu
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka świeżo startego cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny lub startej skórki
- 1 szklanka wody
- 2 spore świeże figi
- 1 żółtko
- 4 łyżeczki miodu
- garść posiekanych pistacji
Przygotowanie:
Wypłukać ryż i gotować przez 20 minut z 1 szklanką wody na małym ogniu.
Rozpuścić mąkę ziemniaczaną w 1 szklance wody i wlać mieszaninę do gotującego się ryżu, dodać również mleko, zamieszać i gotować do miękkości. Następnie dodać cukier, sok lub skórkę z cytryny, zamieszać i gotować przez 2 minuty. Odłożyć ok 3/4 szklanki ugotowanego ryżu do miseczki, wystudzić i dodać jedno żółtko dobrze rozprowadzając po całości. Ryż umieścić w miseczkach do zapiekania, do każdej z miseczek dodać ryż zmieszany z żółtkiem, na środek wcisnąć połówkę figi, posypać odrobiną cynamonu, polać łyżeczką miodu i posypać posiekanymi pistacjami. Wsunąć do nagrzanego do 220′ piekarnika na 10 minut i od razu podawać.
A teraz coś bardziej treściwego — pikantne i kolorowe burrito.
Składniki (ok. 10 sztuk):
- 500 g mięsa mielonego
- 3 papryki (zielona, czerwona, żółta)
- 2 puszki pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka (170 g) kukurydzy z chilli (lub zwykłej)
- przyprawa do burrito
- ok. 150 g mozzarelli lub dowolnego żółtego sera
- 10 tortilli
Przygotowanie:
Mięso wypłukać i podsmażyć na patelni. Papryki pokroić w kostkę, przełożyć do średniego garnka i podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem, aż zmiękną (około 5 – 10 min). Po tym czasie dodać pomidory w puszce, gotować dalej pod przykryciem przez ok. 10 minut, po tym czasie dodać odcedzoną fasolę z puszki wraz z przyprawą do burrito (ok. 5 łyżeczek) i ponownie gotować przez ok. 10 minut. Następnie dodać kukurydzę z chilli, wymieszać i gotować ok. 20 minut. Na koniec dodać podsmażone mięso i wymieszać.
Można zawijać w tortille i zapiekać w piekarniku lub podawać w miseczkach z bułeczką albo tak jak u nas z nachosami — jęśli macie bardzo mało czasu.
Życzymy smacznego!